Besplatna dostava za narudžbe preko 500KM

GREŠKE U UREĐIVANJU DNEVNOG BORAVKA

GREŠKE U UREĐIVANJU DNEVNOG BORAVKA

Kada se nađemo u dobro uređenom boravku, osjećamo to odmah. Proporcije i opušten prostor, sklad boja i dizajna, osjećaj ugodnosti i ne zaboravimo, udobnost dok u njemu provodimo vrijeme. To je cilj. Ali često u nekim stvarima pogriješimo, pretjeramo ili ih zanemarimo. Neke od tih grešaka su iduće.

Odabir pogrešne garniture

Dizajneri kažu da uređenje dnevnog boravka kreće sa odabirom sofe. Šta je tu za pogriješiti? Mnogo! U zavisnosti od osjećaja prostorije, garniture i sofe su često u neskladu sa svojim okruženjem. Nisu dovoljno stare ili su plaćene skupo te vlasnici ne žele da ih zamjene. Ukoliko jeste u prilici da sami birate sofu za svoj dnevni, savjetuje se što jednostavnije, udobno i kvalitetne izrade, da pristaje mnogim stilovima, a ne samo jednom. Bez pretjeranih dekoracija, ukrasa i zakrivljenja.

Pretvaranje boravka u izložbu

Kada se pretjera sa uklapanjem svih elemenata prostorije u isti stil, gubi se osjećaj ugodne atmosfere i sve počinje da liči na jednu izložbu. Kao da je svaki komad namještaja kupljen u isto vrijeme i na istom mjestu. Zato je važno imati mješavinu novih i starih komada koja govori o razvoju, vremenu i uspomenama dnevnog boravka. Takođe, više izvora svjetlosti i sitni elementi doprinose karakteru prostorije.

Premalen tepih

Mali tepih jeste pristupačan, ali ne doprinosi mnogo toploj atmosferi dnevnog boravka. Ako dnevna nije mala, tepih treba biti bogat i veće veličine. Manji može dobro pristajati spavaćoj ili drugim prostorijama, ali u dnevnom boravku on mora biti jedan od glavnih elemenata.

Loše isplaniran prostor

Iako je jednostavno gurnuti garnituru uz zid i postaviti TV nasuprot nje, podsjetimo se da nas ne košta mnogo da malo razmislimo koje još opcije imamo pred sobom. Toliko toga se može učiniti sa skoro svakim prostorom. Mjesto za sjedenje, prostor za TV, pogled kroz prozor, prolaz i komunikacija sa ostatkom doma, sve su to teme za razmišljanje. Takođe, kamini, projektori i mnogi drugi moderni elementi doprinose značajno dizajnu prostorije.

Neadekvatne umjetnine

Slike i figure pozicionirane pogrešno se primjete odmah. Nesklad je očit i osjećamo potrebu da to ispravimo. Ovakav osjećaj može narušiti udobnost vaše prostorije. Potrudite se da slike nisu okačene prenisko niti da umjetnine zauzimaju mjesta koja im nisu predviđena.

Ograničenost jednog stila

Ne budite vezani arhitekturom svoje zgrade ili doma. U dnevnom boravku istražite stil koji vam odgovara i pomješajte tradicionalne i moderne komade. Nekoliko rustičnih elemenata mogu dati neprocjenjiv osjećaj ugodnosti i bezvremenosti prostorije. Dok moderni komadi nude nezamjenjivu praktičnost i vrijednost. Rješenje je u kombinaciji i jednih i drugih.

Share This :

Proizvodnja i prodaja profesionalnog ugostiteljskog namještaja. Širok izbor ugostiteljskih stolova, stolica, sećija, ugostiteljske rasvjete, šankova kao i pratećeg namještaja za kafiće, barove i ostale ugostiteljske objekte!